Tanyik József

tanyik-jozsef.jpgnyugállományú határőr sajtóreferens – Nyírbátor

4300 Nyírbátor, Vígh u. 12.

Születési éve: 1961

Kutatási területe: hadtörténet, migráció

Tanyik József határőr alezredes a Nyírbátori Határőr Igazgatóság sajtóreferense – tájékoztatásért felelős kiemelt főelőadója – Kemecsén született 1961. május 29-én. Nyíregyházán nőtt fel, Váci Mihály „szőke városában". Középiskolai tanulmányait a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium természettudományi fakultációs osztályában végezte. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tagja. Néhány barátjával gimnáziumi évei alatt közösen megalapították az egyesület nyíregyházi csoportját.

1979-ben a Kossuth Lajos Katonai Főiskola határőr tanszékére jelentkezett, ahol az első évben – az utolsó ilyen évfolyam tagjaként – Szegeden járt, majd a második évfolyamtól Szentendrén tanult. A főiskolán beadott pedagógiai témájú pályamunkájával megnyerte a főiskolai tudományos diákköri találkozó I. díját, majd az Országos Tudományos Diákköri Találkozón is hasonló sikert ért el. A katonai főiskolát kitüntetéses diplomával, főhadnagyként fejezte be, majd első tiszti beosztásba Záhonyba, a határátkelőhely parancsnokának helyettesévé nevezték ki. Két év múlva a határőrkerület parancsnokságára illetve igazgatóságára került, ahol törzstisztként több beosztást is betöltött. Időközben, 1992-ben diplomázott a Zrínyi Miklós Katonai Akadémia nappali tagozatán. Az egyetemi végzés előtt néhány nappal soron kívül őrnaggyá léptették elő. Tizenhárom évvel ezelőtt, 1994. februárjában vette át a Tájékoztatási és Társadalmi Kapcsolatok Kiemelt Főelőadó beosztást. Az állománytábla módosítások miatt más-más néven, vagy éppen külön megnevezés nélkül, de azóta is a Nyírbátori Határőr Igazgatóság sajtóreferense. Időközben Nyíregyházán újságírói stúdiumot végzett. Alapítástól több éven át főszerkesztője volt a Nyírbátor város és környékén megjelenő Nyír-Vidék című kétheti magazinnak. A helyi televízió híradójában szerkeszti és vezeti a „Határhelyzet" rovatot. Több ezer cikket, tudósítást publikált. Életrajzokat jelentetett meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg, illetve a Hajdú- Bihari Almanachban. Kilenc évvel ezelőtt két megyei neves vezető újságíró felkérésére és szakmai ajánlására a Magyar Újságírók Országos Szövetségének tagja lett. Szabadúszó újságíróként, közíróként több helyen is publikál. Írásaihoz, tudósításaihoz saját maga készíti a fotókat, a videó felvételeket. Jó néhány szervezet munkájában részt vesz. A Magyar Hadtudományi Társaság Határőr Szakosztály Elnökségének negyedik ciklus óta tagja, a nyírbátori szakcsoport titkára. A Magyar Rendészettudományi Társaság és a Magyar Szóvivők Országos Egyesülete alapítói között is ott volt. Négy kitüntetés, számos igazgatói dicséret és jutalom birtokosa. A Belügyminisztérium Tudományos Tanácsa elnöke 2003-ban tudományszervezői tevékenységét emlékéremmel ismerte el. A belügyminiszter 2005-ben a Magyar Sajtó Napján a közigazgatási és rendészeti szervek tevékenységének tárgyilagos és hiteles megismertetése terén kifejtett kimagasló munkája elismeréséül emléktárggyal jutalmazta, még ebben az évben a Határőrség Napja alkalmából „Határőrségi Tanácsos" címet adományozott részére.

A Magyar Szóvivők Országos Egyesülete 2006-ban különdíjban részesítette – Kossuth Lajos kormányzó coltjának hiteles másolatát adományozva részére. 2007-ben a határőrség megszüntével nyugállományba helyezték.

Publikációs jegyzék:

 

1. A Nyírbátorri Határőr Igazgatóság  évkönyve.  2000-2005. Gprint 2005. Nyíregyháza

2. A Nyírbátori Határőr Igazgatóság. kisfilm Gprint – PB TV – Shunshine Rádió 2005. Nyír­egyháza

3. A nyírbátori „békehelyőrség" Keleti kapu és uniós határ. Határőr, 2006. Budapest

4. Új határok a kibővült Európai Unióban. Schengen. Euroclip, 2006. Nyíregyháza

5. Tizenhét életrajz a Szabolcs-Szatmár-Bereg, illetve a Hajdú-Bihari Almanachban.